Zo werken wij

Op C.b.s. de Slagkrooie geven wij in 4 groepen, aan bijna 90 leerlingen, kwalitatief goed onderwijs. Wij doen dit vanuit onze identiteit, schoolwaarden en onze visie op goed onderwijs.

In alle groepen doen wij ons best om zo goed mogelijk aan te sluiten op de onderwijsbehoeften van ieder kind. We hebben aandacht voor kinderen die het lastig vinden om zich de stof eigen te maken, kinderen die gemiddeld scoren en kinderen die makkelijk leren en extra aanbod nodig hebben. Ook is er veel aandacht voor het welbevinden van de kinderen. Pas als een kind zich veilig voelt en met plezier naar school gaat, komt het tot leren. 

Voor een uitgebreide beschrijving van waar we voor staan verwijzen wij u graag naar schoolinfo, daar staat een link naar onze schoolgids en onze activiteitenkalender. Hieronder leggen we nog de nadruk op wat punten die wij belangrijk vinden in ons onderwijs.

Positive Behavior Support (PBS)

Positive Behavior Support is een schoolbrede aanpak gericht op het creëren van een positief schoolklimaat. Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich vooral kunnen richten op het leren en samen plezier maken. In deze schoolbrede aanpak krijgen onze leerlingen les in positief gedrag. Onze leerlingen weten op deze manier wat er van ze verwacht wordt in de klas, op de gang en het schoolplein. De gemaakte afspraken hangen zichtbaar in onze school en zijn te koppelen aan onze kernwaarden: Vertrouwen, Respect, Verantwoordelijkheid, Veiligheid en Eerlijkheid.

Ieder kind moet zich veilig voelen op school, om zich optimaal te kunnen ontwikkelen.

Voorspelbaarheid & uitgestelde aandacht

Voorspelbaarheid in leerkrachtgedrag is een wezenlijke voorwaarde voor het welbevinden van onze leerlingen. Het bepaalt in grote mate de rust en orde en houdt de kinderen betrokken bij hun werk. De afspraken van PBS spelen hier een grote rol in, maar ook onze zichtbare dagplanning en ons contact met de kinderen.                                                                                

We werken in alle groepen met uitgestelde aandacht. Het stoplicht staat dan op rood. Kinderen werken zelfstandig en de leerkracht kan kinderen individueel extra begeleiden. Tijdens werkmomenten lopen de leerkrachten een vaste route door de klas. Alle kinderen krijgen zo aandacht en kunnen als ze dit nodig hebben door de leerkracht worden geholpen.

EDI-model

Het didactisch handelen van onze leerkrachten is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van onze leerlingen. EDI staat voor expliciete directe instructie. Wij geven waar kan les volgens deze vaste structuur. Een goede les heeft een duidelijk doel dat concreet omschrijft wat de leerlingen aan het eind van de les weten en kunnen. Tijdens de les controleren we voortdurend of de leerlingen de lesstof begrijpen. Wij kunnen op deze manier effectieve feedback geven aan de leerling als er fouten gemaakt worden of als het juist enorm goed gaat. Effectieve feedback heeft bewezen effect op de leerresultaten van leerlingen. Tijdens een EDI-les zijn de leerlingen voortdurend actief betrokken. Wij benutten de coöperatieve werkvormen en bewegend leren om onze lessen actief te houden.

Extra aandacht voor taal- / reken onderwijs                                        

Rekenen en taal zijn belangrijke vakken. We besteden daar veel aandacht aan. We evalueren de resultaten en waar nodig stellen we ons onderwijs bij. We zetten in op goede instructie en voldoende leertijd, waarbij we gebruik maken van de beste methoden om het maximale uit de leerling te halen.

Technisch lezen / Leesmotivatie                                                                              

We besteden gericht aandacht aan technisch lezen vanaf groep 3. Bij sommige leerlingen verloopt het proces van het leren lezen minder snel dan gemiddeld. Deze leerlingen krijgt dan een specifieke begeleiding. Naast het technisch lezen is leesbeleving ook een belangrijk aspect. Door intensief samen te werken met de bibliotheek en het organiseren van allerlei activiteiten zoals voorleesontbijt, leeskring en vertellen over je favoriete boek, werken we eraan dat kinderen lezen leuk vinden.

Zelfsturing                                                                               

Wij vinden het belangrijk dat kinderen zelfsturing ontwikkelen. Dat kinderen zelf keuzes leren maken en een eigen identiteit
ontwikkelen. Wie ben ik en wie wil ik zijn? Dit is terug te vinden in ons onderwijs. Wij werken in onze groepen met taken, dan wel een dag- of weektaak. Wij werken in groep 1 t/m 8 met het plannen van taken. Deze taken komen in groep 1, 2 en 3 op een planbord
en vanaf groep 4 op een weektaak. Hier krijgen kinderen de tijd om zelf te plannen, zelf keuzes te maken in wanneer ze welke
taak gaan maken. In deze aanpak zit een opbouw t/m groep 8. Kinderen uit groep 8 plannen alle taken voor de hele week in. Ook
kiezen kinderen een eigen gedrag- en leerdoel vanuit onze kindgesprekken. De doelen die gesteld worden in de kind gesprekken
zijn zichtbaar op de weektaak. We komen hier na een bepaalde periode weer op terug met het kind. Zo leren kinderen ook te
reflecteren op hun eigen handelen. Het is ons doel hiermee dat kinderen weten van zichzelf hoe ze het beste leren, hoe ze zichzelf kunnen motiveren en hoe ze het eigen werk kunnen organiseren. Dit helpt om tot leren te komen.

Ouderbetrokkenheid                                           

Op CBS de Slagkrooie is de ouderbetrokkenheid groot. Ouders zetten zich in en ontwikkelen allerlei activiteiten voor de school.  De activiteitencommissie is belangrijk bij het organiseren van allerlei activiteiten, zoals de schoolreisjes en het kamp. De schoolkring is betrokken bij het wel en wee van de school en vormen een belangrijk adviesorgaan.

Talentmiddag

Op vrijdagmiddag organiseren wij een talentmiddag, waarin de nieuwsgierigheid, betrokkenheid en motivatie extra gestimuleerd wordt. De leerlingen kiezen uit drie verschillende workshoprondes georganiseerd door leerkrachten en ouders. Het onderwerp van de workshop sluit ook aan bij het talent van de leerkracht en/of ouder, hierdoor vergroten wij de intrinsieke motivatie en het welbevinden. In een jaar komen verschillende workshop rondes voorbij. De kinderen ontdekken waar hun interesse ligt en leren wat zijn/haar talent is.